• suomi
  • english
  • svenska

Varukorg

VÅRT ANSVAR
VÅRT ANSVAR

Utgångspunkten i vår verksamhet är att göra val som respekterar miljö, människor och djur. Naturen är den viktigaste källan till inspiration för oss, och vår strävan är att  belasta den så lite som möjligt.

Vi producerar till största delen lokalt i Finland, Baltikum eller Europa. De korta avstånden minskar utsläppen från transport. Av energin som används i tillverkningen av våra inhemska merinovantar svarar solenergi för ungefär en fjärdedel. Även våra samarbetspartners satsar på minimering av avfall och återvinning i sin produktion.

Vi ägnar oss också åt andra konkreta åtgärder, såsom tillverkning av hållbara och långvariga produkter, och användning av återvinningsmaterial. Ett exempel är materialet som vi tillverkar våra t-shirts av, som levereras till oss av företaget Pure Waste, specialiserade på att producera återvinningsmaterial

Vårt mål är att skapa hållbara och tidlösa produkter. Väl omskötta håller våra produkter länge. På våra hemsida finns en skötselguide om hur du tar hand om våra produkter, för att du ska ha glädje av dem länge.

Ansvarighet är ett långsiktigt åtagande och vi har ännu mycket att göra. Vi ägnar oss kontinuerligt åt forskning och produktutveckling, och försöker hitta ännu mer etiska alternativ och producenter. Ansvarstänkandet följer oss ända från start då vi planerar nya produkter. 

Vår målsättning framöver är att hitta återvunna och förnybara fibrer och material, som i framtiden kunde ersätta animaliska fibrer och icke förnybara material.

Vi vill att vår verksamhet skall vara så transparent och öppen som möjligt. Därför svarar vi gärna på dina frågor. Kontakta oss på info@moiko.fi.

PRODUKTION

Producenter och länder

Ju kortare transportsträckor, desto mindre utsläpp. Därför är det viktigt, att produktionsanläggningarna ligger så nära oss som möjligt.

Vår största samarbetspartner, familjeföretaget Agtuvi Oy, ligger i Tammerfors i Finland. De tillverkar alla våra vantar, fingervantar och scarfar i merinoull. Under årens lopp har vi även blivit goda vänner. 

Det är av yttersta vikt för oss att kunna garantera våra samarbetspartners goda arbetsförhållanden och ansvarighet. Vi besöker regelbundet våra samarbetspartners (under pandemin tyvärr mindre) och värnar om en ärlig och öppen dialog. 

Här finns en lista över våra partners.

VÅRA MATERIAL

Merinoull

Merinoullens fina egenskaper har gjort den till ett populärt och mycket använt material. Merinoull är tunnare än fårull och har en enorm fuktöverföringskapacitet - den kan absorbera upp till 30 % fukt motsvarande sin egen vikt och ändå kännas torr. Merinoullen är dessutom mycket varm, antibakteriell och mjuk. Är den av bra kvalitet kliar den inte heller. 

Våra producenter i Finland och Litauen köper merinoullen från Filivivi, ett spinneri i Italien. Ullen som används i fabriken är godkänd av Woolmark, samt uppfyller OEKO-TEX Standard 100-certifikatets miljökrav. Det är med glädje vi stödjer denna producent, som efterföljer värden som är viktiga även för oss, såsom jämställdhet i löner, anställningar och höga säkerhetsnormer.

Merinoullen vi använder i våra produkter är mulesingfri. Mulesing är en metod som används främst av australiensiska fåruppfödare, och som innebär att man avlägsnar överflödig hud runt ändtarmsöppningen på unga får. Ingreppet orsakar ärrbildning, som förhindrar parasitflugor och deras larver att föröka sig i huden. Mulesingfår är mer mottagliga för parasiter, eftersom deras hud är veckigare än hos vanliga får, och därmed är de också mer mottagliga för sjukdomar. Ingreppet görs ofta utan bedövning och orsakar onödig smärta och stress för djuret. Mulesing är det bästa alternativet för producenten rent ekonomiskt, och därför så populärt.

Eftersom fåren inte kan leva med parasiter, måste vi hitta alternativ. Merinoullen som används av våra producenter kommer från Nya Zeeland, Sydafrika och Argentina, där mulesing är förbjudet. I dessa länder håller man flockstorlekarna betydligt mindre än i Australien, vilket minskar förekomsten av parasiter. I mindre flockar är det även lättare att sköta får individuellt. I Sydafrika föder man upp fåren på områden där det inte finns för dem skadliga flugor, och i Argentina finns inga sådana flugor överhuvudtaget. Fåren klipps oftare, vilket gör att flugorna inte hinner lägga ägg i pälsen. Ibland används även bekämpningsmedel, men eftersom merinoull tvättas med hett vatten före vidarebearbetningen tar vid, innehåller det färdiga garnet inga kemikalier. Användandet av bekämpningsmedel är heller inte skadligt för djuren.

Med rätt skötsel håller merinoull länge (läs mer i vår guide med skötselråd). Eftersom det till 100 % är ett naturmaterial går det att återvinna och använda igen. Många aktörer, såsom Frälsningsarmén, tar även emot oanvändbara textilier. Kom alltså ihåg att återvinna sådana textilier du inte vill eller kan använda längre på ett ansvarsfullt sätt, på dess rätta platser. Släng inte i blandavfall om de inte är smutsiga.

När du återvinner textilier av merinoull inhandlade hos oss, och som har reflextryck, klipp loss trycket och lägg det i blandavfallet. Resten av tyget kan du återvinna - förhoppningsvis får det nytt liv som ett annat plagg!

Återvunnen bomullsblandning i T-shirts och strumpor

Tyget och garnet i våra t-shirts och strumpor tillverkas av det finländska företaget Pure Waste, som specialiserar sig på återvinningsmaterial. I tillverkningen används 99,9 % mindre vatten, och den orsakar 50 % mindre koldioxidutsläpp än motsvarande tillverkning av jungfrumaterial. 

“Endast en liter rent vatten behövs för tillverkningen av en Pure Waste t-shirt. I processen uppstår 1,1 kilo koldioxidutsläpp. I tillverkningen av en t-shirt i jungfrumaterial behövs 1426 liter rent vatten, och processen orsakar 2,07 kilo koldioxidutsläpp.”
- Pure Waste ansvarighetsrapport 2020

Våra T-shirts består av 60 % återvunnen bomull och 40 % återvunnen polyester, och strumporna av 51 % återvunnen bomull, 34 % återvunnen polyester, 11 % polyamid och 4 % elastan. Bomullen kommer från klipprester från textilindustrin och polyestern från återvunna PET-flaskor. Skadliga kemikalier har inte använts i framställningen av tygerna, och de färgas inte - färgen på plaggen kommer från klippresterna.

Tyget i våra T-shirts sys hos Pure Wastes underleverantör i Indien, vars ägare också är en av delägarna i Pure Waste. Eftersom produktionen sköts i Pure Wastes egen regi är det lätt att försäkra sig om att arbetsförhållandena är etiska och bra, och att de består. Klippresterna kommer från samma delstat i Indien.

Våra T-shirts sys i Estland av det estniska företaget Ally Oü och strumporna av Skinija i Litauen. 

Du kan läsa mer om Pure Waste i den här omfattande ansvarighetsrapporten (bara på engelska).

Tygkassarnas ekologiska bomull

Tyget i våra tygkassar köper vi från Naturstoff-grossisthandlare i Tyskland. Bomullen är  Global Organic Textile Standard-certifierad (GOTS), som tar i beaktande såväl ekologiska som sociala kriterier. GOTS-certifikatet kräver att hela produktionskedjan är ekologisk, och att minst 95 % av materialet är ekologiskt. 

Kassarna tillverkas av det lilla estniska företaget Lorinda i Kohtla-Järve i Estland.

REFLEKTIONSFÖRMÅGA OCH TRYCK

Vi har mycket länge haft utvecklingssamarbete med våra producenter, och genomfört många olika trycknings-, förbruknings- och användningstest på våra print. Vår specialitet är reflekterande tryck som bär designerns prägel - inte samma enkla teman som idrotts- och skyddskläder. Redan i teckningsskedet kan vi numera ta i beaktande kraven och beteendet hos det reflekterande trycket i den färdiga produkten.

Hållbarheten hos våra print är i toppklass, och produkten behöver inte bytas ut på grund av slitage eller att trycket lossnar. Limmet är utvecklat för att fästa vid material som används för arbetskläder, såsom konstfiber och bomull. Ullfiberns yta är mycket ojämnare och strävare än hos dessa, vilket gör att limmet fäster särskilt bra. Arbetskläder tvättas ofta i höga temperaturer och används mycket, så trycket håller för normal tvätt. 

Utöver reflekterande tryck har vi även tryck i guld och andra färger i vårt sortiment, som vi beställer från samma producent. Dom är lättare och tunnare, så de passar särskilt bra för t-shirts och strumpor. 

Vi trycker själv våra print, i våra egna lokaler i Drumsö, Helsingfors. Vi har två värmepressar som går på tryckluft och el. Genom att sköta tryckandet själv kan vi lättare kontrollera vårt lager, vilket gör att det uppstår minimalt med överflödiga produkter, eftersom vi trycker alla produkter direkt på beställning från kunderna.

KVALITETSKONTROLL

Det är en hederssak för oss att våra kunder är nöjda. Därför kontrollerar vi regelbundet kvaliteten hos våra produkter, såsom sömnaden, storlekarnas överensstämmelse och tryckens placering och kvalitet.

Vi utför slitage-, tvätt- och användningstest på alla våra nya produkter innan de går ut till försäljning. Slitagetestet går ut på att man utsätter printen för uttänjning och upprepat gnuggande.

Innan kläderna packas in kontrolleras produkten så att allt är i sin ordning och produkten redo att skickas till kunden. Bland annat trycket och sömnaden kontrolleras.

Våra produkter trycks för hand, och därför kan det ibland inträffa misstag även för oss. I sådana fall blir produkten en andrasorteringsprodukt. Om det handlar om vantar, gör vi en bedömning om felet förstör hela paret, eller om den andra vanten ännu kan användas. När det gäller till exempel mössor är misstaget förstås alltid oåterkalleligt. Vi säljer andrasorteringsprodukter till reducerat pris i vårt showroom och i outleten i vår nätbutik.

VÄLGÖRENHET

Våra värderingar skulle inte kännas genuina, om vi inte delade med oss till dem som har det sämre. Varje år samarbetar vi med en välgörenhetsorganisation. Vi deltar också regelbundet i mindre individuella projekt, såsom auktioner, där vinsten doneras till välgörenhet. 

De senaste åren har vi haft samarbete med bland annat World Vision i Finland, och Mieli ry, som arbetar för mental hälsa. Vi har också deltagit i en auktion hos Kisu ry, där vinsten går till hjälp för hemlösa katter. Vårt samarbete med World Vision fortgår och 1 € från försäljningen av vissa produkter går direkt åt dem.

PRISER OCH OMNÄMNANDEN

När vi lanserade vår Heijastavat kädet-kollektion (Reflekterande händer) år 2017 fick vi ett hedersomnämnande i den välrenommerade tävlingen Red Dot Design.

The Reflective Hands provide a comfortable feel when worn in inclement weather conditions. This is combined with a smart optical idea which also increases personal safety.”
- Juryns kommentar

Prenumerera på nyhetsbrevet, få -10% från din första beställning
Prenumerera på nyhetsbrevet, få -10% från din första beställning