• suomi
  • english
  • svenska

Varukorg

SKÖTSELGUIDE
Tuotteesi pysyy kauniina ja kestää pitkään, kun hoidat sitä oikein. On myös ympäristön kannalta tärkeää, että hoidamme vaatteitamme ja tavaroitamme oikein ja säännöllisesti, jotta ne kestävät käytössämme pitkään eikä meidän tarvitse ostaa jatkuvasti uutta. Yksi periaatteistamme on, että tuotteemme ovat kestäviä ja sitä kautta vastuullisia. Siksi olemme koonneet kattavat hoito- ja pesuohjeet, jotta sinun olisi mahdollisimman helppo pitää huolta meiltä ostamistasi tuotteista. Ota meihin yhteyttä jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää tuotteidemme asianmukaisesta hoidosta.
SKÖTSELRÅD FÖR YLLE OCH MERINOULL

För yllekläder, både av merino- och fårull, är vädring den bästa metoden för rengöring. Särskilt om det är minusgrader ute är det en bra idé att passa på att vädra alla sina ylleplagg. Även ångning är ett bra alternativ, i synnerhet om du känner att vädring inte fräschar upp plagget tillräckligt. Avlägsna helst små fläckar lokalt, men gnugga inte för mycket.

Tvätta ylleplagg bara om de är synligt smutsiga. Följ noggrant plaggets tvättråd, så yllet inte krymper eller tovas. Använd tvättmedel avsett för ylle och tvätta för hand eller i tvättmaskin. Vid handtvätt fungerar även galltvål och marseilletvål bra. Undvik att gnugga och vrida plagget då du tvättar för hand, eftersom det kan orsaka att plagget förlorar sin form. Forma försiktigt efter tvätten och låt torka liggande.

Yllekläder blir oundvikligen noppiga, särskilt i långvarigt bruk. Merinoull noppar sig dock inte lika lätt som traditionell fårull. Det finns speciella yllekammar som kan användas för att reda ut noppor, och som inte skadar yllets yta. Undvik att rycka eller klippa loss noppor, eftersom det kan orsaka tråddragningar och i värsta fall att garnet går av.

Om det uppstår en tråddragning, men tråden är intakt, kan man försöka tänja lite på stället så att tråden drar sig tillbaka. Om tråden är lång kan man plocka in den på insidan av plagget med hjälp av en nål eller virknål. Tråddragningar förstör sällan ett plagg, men uppkommer ibland som en följd av att plagget hamnar i kläm i en dragkedja eller något annat vasst. 

Yllekläder förvaras bäst på luftiga och torra ställen. Skadedjur, såsom pälsbaggar, är mycket förtjusta i alla slags naturfibrer. Var särskilt försiktig om du bor i ett äldre våningshus, och granska dina kläder regelbundet. Små hål i materialet är ett tecken på oinbjudna gäster.

TVÄTTRÅD

Merinoull

Merinoull är antibakteriell av naturen och absorberar inte lukter. Vädring räcker oftast, och onödigt tvättande bör undvikas. 

Använd tvättmedel avsett för ylle om du tvättar merinoull, och tvätta antingen för hand eller använd tvättmaskinens program för fintvätt. Vid handtvätt fungerar även galltvål och marseilletvål bra. Ylle krymper både i för kallt och för varmt vatten, och därför är ungefär 30 graders tvättemperatur att rekommendera. Undvik att gnugga och vrida plagget då du tvättar för hand, eftersom det kan orsaka att plagget förlorar sin form. Forma försiktigt efter tvätten och låt torka liggande.

Ylleblandning 50 % merinoull, 50 % akryl

För kläder som innehåller flera olika material, brukar tvättemperaturen sättas efter det känsligaste materialet. Tvätta kläder som innehåller merinoull och akryl  i 30 grader antingen för hand eller med tvättmaskinens program för fintvätt. Akryl hjälper plagget att behålla sin form, och är inte lika känsligt för tvätt som 100 % ylle.

Ylleblandning 50 % ull, 50 % akryl

För kläder som innehåller flera olika material, brukar tvättemperaturen sättas efter det känsligaste materialet. Tvätta kläder som innehåller ull och akryl  i 40 grader antingen för hand eller med tvättmaskinens program för fintvätt. Akryl hjälper plagget att behålla sin form, och är inte lika känsligt för tvätt som 100 % ylle.

Tumvantar

Tvätta dina tumvantar i  tvättmaskinens program för fintvätt i 40 grader, med avigsidan utåt. Små smutsfläckar kan torkas bort med en fuktig duk.

Reflektiviteten i våra Aurora-vantar är CE-certifierad. Det är viktigt att hålla vantarna rena, eftersom smuts försämrar de reflekterande egenskaperna. Byt ut vantar med skadad eller trasig yta i det reflekterande materialet, eftersom de inte längre reflekterar lika effektivt.

T-shirts

Återvinningstyget i våra T-shirts är hållbart och lättskött. Bomullen har kompletterats med polyester, som förhindrar plagget att förlora sin form.

Tvätta t-shirten enligt tvättinstruktionerna i 40 grader tillsammans med andra plagg i liknande färger. Stryk aldrig direkt på motivet, utan endast på avigsidan, eller genom ett annat tyg. Förvara gärna t-shirten vikt och tvätta endast vid behov, så håller plagget länge.

Strumpor

Våra strumpor tvättar du på samma sätt som dina andra strumpor. Vi rekommenderar att strumporna tvättas i 40 grader. Tvätta gärna ihop med liknande färger, så bevaras färgerna bättre under lång tid. Motivet i strumporna kan bli lite skrynkliga i tvätten, men återställs i användning.  

Kassar

Tygkassar som används flitigt kan behöva tvättas ibland. Våra tygkassar är tillverkade av hållbar 100 % GOTS-certifierad bomull, och tål maskintvätt bra. Tvätta kassen i 40 grader med avigsidan utåt, tillsammans med liknande färger. Stryk kassen med avigsidan utåt med riklig ånga. Stryk aldrig direkt på motivet.

Reflekterande tryck

Ytan på reflekterande tryck bör hållas ren för bästa möjliga reflekterande effekt. Ytan kan rengöras med en fuktig trasa. Något annat behöver du inte göra för att vårda reflekterande tryck, följ endast tvättråden för plagget.

Prenumerera på nyhetsbrevet, få -10% från din första beställning
Prenumerera på nyhetsbrevet, få -10% från din första beställning